Despre: Peeling chimic, Dermapeeling, Acizi AHA (alfahidroxi) si BHA (betahidroxi)

Cum am specificat si in articolul privind exfolierile (vezi aici) deseori am intalnit persoane care au senzatia ca au efectuat peelinguri chimice, presupunand (cel putin teoretic) acele exfolieri profunde, dar care “tratament” dermatologic a presupus doar aplicarea unui gel … si cam atat…

Pentru a intelege nivelul de actiune al unui peeling chimic, si in consecinta nivelul la care trebuie sa ne adresam (cosmetic sau dermatologic), pentru a intelege ce trebuie sa urmarim la achizitionarea unui astfel de tratament,

pentru a nu ne trezi ca am dat o avere pe 5 sedinte a cate 20 min de aplicare a unui gel si….”cu asta gata tratamentul”,

si mai ales pentru a intelege de ce optam pentru o serie de tratamente profesionale in completarea cremelor acide exfoliante,

va invit sa cititi cu atentie informatiile prezentate mai jos:

 

Inainte sa intelegeti ce este PEELINGUL CHIMIC, voi face o trecere prin toate tipurile de peeling intalnite in practica/comert, pentru a putea intelege produsele cumparate, respectiv tratamentele care va sunt propuse in diferite cabinete:

 

 

 

Deci, care sunt substanţele cele mai utilizate pentru efectuarea peelingului chimic?

Urmatoarele substanţe, care au caracter acid, decapant, capabile să îndepărteze straturile superficiale şi chiar profunde ale pielii:

Peelingul cu rezorcina estemetoda cheratolitica – descompune cheratina si actioneaza doar la nivelul keratinei (stratul cornos al epidermei).

Peelingul biologic – enzimatic cu pepsina, papaina, ficina, bromolina, enzime din fructul de papaya, este o metoda proteolitica – are in componenta enzime proteolitice (au acelasi rol ca cele din tractul gastro-intestinal); este potrivit oricarui tip de ten, mai putin recomandat (ineficient) pentru tenul seboreic.

Peelingul mecanic utilizeaza agenti abrazivi, solubili sau insolubili in apa, iar variantele asistate de un aparat specializat sunt dermabraziunea si microdermabraziunea; vezi detalii AICI 

Peelingul chimic reprezinta aplicarea unei substante chimice ce elimina stratul superficial al pielii. Detalii in continuare;

Peelingul vegetal este utilizat in tratamentele de intretinere si este constituit din pudre micronizate in granulatii diferite care indeparteaza celulele moarte.

Peelingul prin crioterapie (cu zapada carbonica/ azot lichid) este utilizat in tratementul unor forme de acnee (papuloasa, nodulara sau indurata) si pentru retusarea cicatricilor reziduale.

Peelingul cu laser (cu dioxid de carbon, Erbium) reprezinta o exfoliere intra-epidermica, prin ablatia stratului exterior al pielii (principalul avantaj : se poate controla cu exactitate adancimea de actiune, ceea nu este posibil prin metodele clasice de peeling) ;
Este o exfoliere partiala sau totala a stratului epidermic (20-50 microni) spre deosebire de microdermabraziune (10 microni- inlatura doar stratul cornos) ;
Este o procedura dureroasa si se efectueaza sub anestezie locala.

Peelingul cu dermatocosmetice din comert  Există şi produse dermatocosmetice în farmacii care contin AHA si BHA  în concentraţii mult mai mici (5-6%) în special în produsele  antirid. Cremele pe bază de AHA stimulează regenerarea pielii prin “arderea” pielii de la suprafaţă.  Si pentru ca orice exfoliere fortata (dar controlata) presupune regenerare, pielea se innoieste, devine mai frumoasă şi mai luminoasă, iar substanţele nutritive cu care o îngrijim sunt absorbite mult mai uşor.

 

PEELING-UL  CHIMIC

 Peeling -ul chimic  reprezinta o tehnica neinvaziva de exfoliere (leziune / arsura cu adancime controlata la nivelul pielii), pentru descuamarea si regenerarea tegumentului din straturile profunde, si-n consecinta un aspect facial intinerit si o atenuare a tuturor imperfectiunilor fetei. Cu alte cuvinte, se produce o arsură medicală voluntară, cu vindecare controlată,  prin care sunt îndepărtate sau atenuate neregularități de la suprafața pielii.

Principiul este acelasi ca la pielita unghiilor: un strat cornos inlaturat, va stimula pielea sa creeze un altul. Inseamna regenerare, inclusiv la nivel structural (colagen, elastina, pori, linii fine)

Peeling -ul chimic se realizeaza prin aplicarea unuia sau mai multor agenti chimici exfolianti, care asigura distrugerea straturilor superficiale, dupa care incepe procesul de vindecare prin regenerarea epidemului, scaderea elastozei si repozitionarea noului tesut dermal (cazul peeling -urilor profunde). Ulterior se folosesc creme si substante nutritive care ajuta la epitelizare. In timpul acestui proces substante pro- inflamatorii secretate de piele induc si normalizeaza anumite procese biologice modificate de procesul de imbatranire.

Profunzimea stratului epidermal si dermal distrus depinde in mare masura de:

* concentratia substantei;

* PH-ul substantei;
* tipul substantei;

* timpul de contact.
* tehnica de aplicare a substantei;
* pregatirea pielii prin tratamente cu Retin A (inlatura stratul cornos si permite o patrundere mai buna cu efecte mai eficiente a substantei active);
* frecventa cu care sunt efectuate peelingurile

TIPURI:

1. Peeling superficial – inlatura stratul epidermal – nivel dermatocosmetic, efectuat de catre estetician (necesita instructaj specializat)
acizii alfa hidroxi (acid glicolic, acid lactic, acizii din fructe), acizi beta hidroxi (acid salicilic), solutia Jessner, acid retinoic, solutie de acid tricloracetic cu concentratie de pana la 15%.

2. Peeling mediu / intermediar : inlatura stratul epidermal si stratul dermal (pana la nivel papilar). – nivel medical, specialist dermatolog sau medic plastician
acid tricloracetic (TCA) in concentratie mai mare decat 30 %, rezorcina. (derivat ale fenolului eficient in inlaturarea ridurilor din jurul ochilor si buzelor).

3. Peeling profund: pana la nivelul reticular al dermului – nivel medical, specialist dermatolog sau medic plastician
cu fenol

Peeling -ul chimic poate fi folosit pentru a trata:

– ridurile cauzate de fotoimbatranire, imbatranire naturala sau factori ereditari;

– aspectul lax, uscat, ridat al pielii ce isi pierde elasticitatea si stralucirea naturala.
– cea mai mare eficienta in a trata ridurile din jurul gurii si a ochilor;
– anumite tipuri de acnee;
– negii, pistruii, melasma, comedoanele, excesul de sebum;
– imbunatateste aspectului cicatricilor sau petelor pigmentare;
– imbunatateste textura si calitatea pielii, precum si tonalitatea acesteia;

Peeling -ul chimic nu poate reduce aspectul vaselor de sange dilatate, poate fi folosit in conjunctie cu alte tratamente cosmetice (microdermabraziunea, liftig facial) .

Acesta NU poate reduce marimea porilor insa poate minimiza aparenta lor.

Este foarte important diagnosticul precedent, mai ales pentru cunoastereasa tipul de piele, precum si originea etnica a pacientului deoarece anumiti agenti chimici pot reactiona imprevizibil pe un anumit tip de piele.

Peeling-ul chimic poate fi realizat la nivelul intregii fete, insa  NU poate elimina pielea flasca, in acest caz se apeleaza doar la lifting facial.

Beneficiile functie de tipuri:

Peeling-ul extrem de superficial (creme pentru peeling facial, produse ce contin ingredienti beta hidroxi) ajuta la obtinerea unui aspect neted, o piele stralucitoare, indeparteaza in timp punctele negre si contribuie la o patrundere mai eficienta a produselor ulterioare. Aici sunt incluse si  peelingurile cu vitamina A (retinol).

Peeling-ul superficial – imbunatateste aspectul hiperpigmentatiei, cicatricilor acneice, vatamari superficiale provocate de expunerea la sore, riduri fine; potrivit oricarui tip de piele, poate fi folosit si ca pretratament de pregatire a pielii pentru un peeling profund. – aplicat atat pe fata cat si pe alte parti ale corpului. Se executa doar la nivel profesional, sub controlul esteticianului.

Peeling-ul mediu – menit sa trateze riduri moderate, vatamari permanente ale pielii produse de expunerea la soare, modificari ale pigmentatiei pielii si leziuni precanceroase ale pielii- aplicat in general pe fata. Poate necesita internare de o zi, si strict necesar concediu medical.

Peeling-ul profund – trateaza ridurile accentuate, pigmentatii accentuate ale pielii si leziuni permanente ale pielii – se aplica numai pe fata.

Contraindicatii (exceptie peeling -ul superficial) :

* utilizarea recenta a unui tratament antiacneic cu Accutane;
* efectuarea recenta a unei operatii estetice facial sau o terapie cu radiofrecevente (incetineste regenerarea tegumentului) ;
* herpes activ in zona ce urmeaza a fi tratata;
* un sistem imunitar slabit (creste riscul de infectii) ;
* alergii la anumiti agenti chimici sau medicatii;
* in functie de gradul de vatamare in urma efectelor fotoimbatranirii;
* stare generala de sanatate precara;
* antecedente de cicatrizare inestetica;
* densitate mare a uniturilor foliculari (deoarece are loc procesul de reepitelizare) .

Mai multe despre Peeling-ul superficial:

In functie de concentratia substantelor utilizate in procesul de peeling acestea pot fi:
* -peeling -uri usoare (15 %) .
* -peeling -uri medii (20 -30%) .
* -peeling -uri profunde (40 – 50 % sau mai mult)

 

Agenti chimici pentru peeling -ul superficial:
Formula Jessner (combinatie de acis salicilic 14%, acid lactic 14% si rezorcina 14 % in alcool) – se neutralizeaza cu apa.

Acizii alfa hidroxi (concentratie 10 – 70 %)
Efecte secundare: intepaturi usoare la nivelul pielii, roseata, iritatie usoara, uscaciune, necesita aplicarea mai multor tratamente pentru obtinerea unor rezultate optime.

Acid lactic (regasit in laptele acru, sucul de rosii sau sucul de varza)
– este mult mai putin agresiv decat peeling -ul cu acid glicolic, recomandat in tratamentul pielii sensibile, cu rozacee, melasma.

Acid glicolic (peeling natural de profunzime)
– se poate aplica pe fata, maini si gat si are capacitatea de a reduce pistruii si ridurile fine;
– eficient in tratamentul melasmei (pete maronii cauzate de soare) ;
– acest acid este extras din trestia de zahar si are capacitati de regenerare a pielii;
– dupa tratament pielea capata o culare rosie insa revine la normal in termen de 12 ore; nu se formeaza cruste ale pielii si nu produce exfolieri cutantate vizibile.

Acid malic extras din struguri
Acid piruvic
– este utilizat, mai rar deoarece adancimea de actiune poate fi controlata mai greu comparativ cu ceilalti agenti chimici de peeling superficial.

AHA:
– nu necesita anestezie sau sedare;
– uneori un tratament este suficient pentru a improspata si a reda stralucirea tenului;
– recuperarea este rapida, este vorba de minute/ore, depinde de concentratia folosita;
– poate fi combinat cu o crema faciala in concentratii mici de acid, ca si tratament zilnic de intretinere a pielii;

Acid salicilic (20 %- 30 %)
Atentie! Sunt acizi liposolubili (solubili in lipide) – este recomandat ca agent de peeling pentru tratarea comedoanelor, deoarece are putere de exfoliere a sebumului, ceea ce AHA (hidrofili) nu reusesc sa faca.
– are eficienta sporita in tratamentul pielii imbatranite prematur;
– efectul antiinflamator si anestezic determina o scaderea a eritemei (rosetii) si disconfortului.

Compusi din dioxid de carbon
– un tip de peeling ce utilizeaza principii de crioterapie : gheata de dioxid de carbon cufundata in amestec de acetona si alcool;
– pielea capata un aspect alb-sidefiu de inghetare;
– se aplica pentru 5-15 secunde, in functie de adancimea de actiune asupra tegumentului;
– este mai usor de aplicat si aplicat comparativ cu azotul (utilizat in crioterapie) ;

BHA :
– patrund in porii care contin sebum si distruge celulele continute aici;
– actioneaza foarte bine pe tenul gras intrucat sunt solubili in ulei, spre deoasebire de AHA solubili in apa.
– sunt folositi ca ingredient al unor exfolianti topici pentru a actiona impotriva imbatranirii.

Mai multe despre Peeling-ul mediu (peeling TCA)

Agenti chimci pentru peeling – ul mediu :
TCA (acid tricloracetic) – preferat datorita riscurilor minime; reactii adverse rare, pot aparea doar in timpul procedurii, substanta nu este absorbita de piele.
– constituie prima etapa sau etapa complemetara in cazul unor tratamente medicale precum lifting sau filling;

Avantaje:
– adancimea peeling -ului poate fi controlata;
– substanta nu este absorbita de piele, si nu produce efecte adverse;
– poate fi utilizat si in alte parti ale corpului;
efectueaza un peeling mai in profunzime decat acizii alfa hidroxi, insa mai putin agresiv decat fenolul;
– poate fi utilizat la pacientii cu o tonalitate mai inchisa a tenului;
– tratamentul dureaza putin;
– perioada de recuperare este relativ scurta;
– tratamentul paote fi repetat de mai multe ori pentru mentinerea rezultatelor;
– dupa aplicare, pielea devine alb-sidefie, apoi rosie, formandu-se cruste maronii (in 48 ore) ;
– se utilizeaza un unguent antibiotic pentru inmuierea crustelor si se lasa sa cada spontan in 2 -3 zile -dispar defintitv in 10- 14 zile;
– se administreaza tratament profilactic antibiotic 3 zile dupa aplicarea procedurii.

Rezorcina (derivat al fenolului)
Efectele sale se manifesa mai in profunzime, asupra epidermei si dermului si distruge doar celulele moarte ale stratului cornos, eliberand pielea de stratul cheratozic. Astfel, la nivelul epidermei se declanseaza o reactie inflamatorie ce stimuleaza celulele bazale si antrenarea reinnoirii rapide a straturilor celulare.

Efecte :
– amelioreaza seboreele rebele;
– cauterizeaza pustule la nivelul fetei si inlatura cicatricile datorate acneei;
– eficient in cuperoza, acnee rozacee;
– nu are efect asupra pigmentarilor inestetice, indiferent de natura lor.

Medicatia pentru calmare ori sedativ oral poate fi administrat pacientului pentru a reduce durerea, disconfortul si anxietatea in timpul procedurii.

Mai multe despre Peeling-ul profund (cu fenol)

Principalul agent chimic folosit pentru peeling -ul profund este fenolul.

Este cel mai agresiv peeling chimic, fenolul fiind o substanta destul de toxica. Creeaza pete asupra ariilor tratate, de aceea trebuie aplicat la nivelul intregii fete (se aplica exclusiv pe fata), sau in regiuni unde nu sunt vizibile liniile de demarcatie. In alte parti ale corpului poate cauza cicatrici.
Un aspect semnificativ este ca peeling -ul cu fenol face ca pielea sa-si piarda capacitatea de a produce pigment (bronz)! Aceasta inseamna o albire a zonei tratate si obligativitatea protectiei permanente cu crema cu ecran solar.

Fenol:
– tratamentul prezinta risc pentru persoanele cardiace;
– tratamentul dureaza mult;
– poate indeparta permanent pistruii;
– poate provoca o decolorare permanenta a tenului si linii de demarcatie;
– patrunde in profunzimea stratului reticular al dermisului;
– nu este la fel de eficient in cazul tenului gras;
– anumite afectiuni ale pielii nu raspund tratamentului cu fenol;
– poate activa infectii sau herpes latent;
– poate determina un aspect marit al porilor, iar pielea nu se va mai bronza uniform.

Peeling -ul in profunzime este considerat din punct de vedere medical o arsura chimica de gradul 2 si este efectuat sub sedare si anestezie generala in sala de operatii. Este necesara internare. Durerea si disconfortul pot fi tinute sub control cu medicatii prescrise de medicul plastician.

Pregatirea pentru peeling, valabila doar in cazul peelingului mediu si profund, presupune respectarea anumitor instructiuni pe care dermatologul trebuie sa vi le prezinte:
– anumite alimente si bauturi trebuiesc evitate, cat si medicamentele care afecteaza coagularea sangelui (ex: aspirina) ;
– trebuie sa se evite efectuarea unor tratemnte dermatocosmetice in paralel;
– de evitat stergerea fetei cu solutii pe baza de alcool;
– pretratament cu Retin A (cu cel putin 3- 4 saptamani inainte de interventie) ;
– in cazul in care ati avut curand herpes, se administreaza Acyclovir pentru a preveni infectia virala;
– in vederea pregatirii pentru un peeling mediu este necesara o exfoliere superficiala cu cel putin 2 saptamani inainte de aplicare;
– este necesara sedarea sau administrarea de antibiotice orale in functie de adancimea peeling -ului.

Ca si concluzie,

Recomand efectuarea peeling-ului toamna sau iarna, datorita reducerii actiunii razelor UV, cu risc major in pigmentarea neuniforma a pielii, mai ales dupa un tratament de peeling. Chiar si asa, tenul trebuie in continuare ferit de expunerea la soare cu ajutorul unei creme cu ecran solar si a unui fond de ten cu factor de protectie.

Tineti minte ca un peeling superficial permite reluarea activitatilor zilnice imediat dupa aplicarea tratamentului. Pentru un peeling mediu sau profund pacientul nu este lasat sa iasa in mediul natural exterior dupa aplicare.

 

Va invit AICI, pe blogul personal, sa descoperiti metodele prin care puteti face si acasa tratamente de peeling chimic. Iar cele mai multe detalii le veti descoperi in comentariile ulterioare articolului de pe blog.

 

 

Comments are closed.

Post Navigation