Dezincrustarea electrica a tenului (anaforeza)

dezincrustarea electricaDezincrustarea electrica (anaforeza), este un tratament facial, recomandat tenurilor incarcate si grase, si reprezinta o degresare ˝electrica˝ a tenului.

Termenul de „dezincrustare provine de la cuvantul „a incrusta, ce prespune formarea unei cruste, a unui invelis dur pe o suprafata. In sensul cosmetic al cuvantului, dezincrustarea se refera la o curatare profunda, mai exact de eliminarea a crustei de pe suprafata epidermei.
Datorita procedeului de curatare aplicat,  procesul se mai numeste si anaforeza, ce se traduce in fizica ca ionogalvanizarea (in tesuturi a unei substante incarcate electric).

Acest tratament cosmetic  consta in indepartarea excesului de sebum cu ajutorul unei solutii dezincrustante si cu ajutorul curentului galvanic.

Procesul de dezincrustare consta in saponificarea depozitelor de grasime din foliculi, indepartand astfel sebumul, impuritatile si comedoanele de la nivelul pielii. Grasimea de pe fata se amesteca cu solutia dezincrustanta (bazica), iar impreuna cu caldura degajata de corp sau de aparatul numit galvanoderm, se realizeaza un proces de saponificare, tranformand sebumul intr-o forma solubila, usor de indepartat.

Se faciliteaza astfel eliminarea comedoanelor, acestea alunecand mult mai usor, extractia efectuindu-se fara a leza tesutul din vecinatate sau a lasa un ten iritat.

Solutiile utilizate in cazul tratamentului de dezincrustare  contin enzime, care faciliteaza foarte mult extractiile, fara edeme sau leziuni ale tesuturilor.

Dezincrustarea electrica

Dezincrustarea electrica utilizeaza  galvanodermul, care functioneaza pe baza de curent galvanic (aplicat cu ajutorul unor electrozi) si o solutie dezincrustanta de carbonat de sodiu, care sub actiunea curentului galvanic, disociaza. Astfel, se formeaza hidroxid de sodiu la nivelul suprafetei seboreice, ce saponifica sebumul din piele, fiind usor de indepartat.

Tratamentul cu curent galvanic implica aplicarea unui curent direct de frecventa joasa pe suprafata pielii si are drept scop patrunderea anumitor substante prin bariera epidermei catre derm, acolo unde se produc colagenul si elastina. Prin dezincrustare (ce utilizeaza ioni negativi), are loc decongestionarea tenului gras, acneic si desprinderea impuritatior si comedoanelor, degresarea pielii, iar ionoforeza (ce utilizeaza ionii pozitivi) asigura o mai mare receptivitate a pielii la ingredientii hidratanti si antioxidanti.

Actiunea curentului galvanic asupra tenului este dubla:

 • chimica (dezincrustarea – mediu alcalin)
 • ionica (ionoforeza – mediu acid)

Substantele solubile in apa sunt astfel introduse in piele si utilizand polul negativ, se produce inmuierea sebumului si a punctelor negre acumulate in foliculi. Electronii circula in mod continuu in aceeasi directie – creand un raspuns de relaxare ce poate fi folosit pentru anumite terminatii nervoase din epiderma.

Se recomanda a fi utilizata in special in cazul tenurilor grase, seboreice, cu acnee, pori dilatati si comedoane, insa este potrivita si altor tipuri de piele, pentru o curatare profunda a tenului.

Beneficiile dezincrustarii electrice

 • curata profund tenul
 • se stimuleaza circulatia sangelui la nivelul capilarelor faciale
 • datorita atiunii de congestie a pielii si stimulare a capilarelor, are loc o mai buna nutritie a pielii in zona aplicarii electrozilor
 • imbunatateste aspectul tenului si ofera luminozitate
 • diminuarea edemelor (umflaturi datorate cresterii lichidelor din tesuturi)
 • accelereaza forta de regenerare la nivelul pielii, si in tesuturile profunde

 

Beneficiile tratamentului cosmetic cu ioni negativi

Tratamentul cosmetic care foloseste curentul galvanic a fost utilizat in Europa de mai bine de 50 de ani si este considerat ca fiind un facelift non-chirurgical, cu rezultate privind estomparea ridurilor, intinderea musculaturii faciale si imbunatatirea fluxului sangvin. Polul negativ al electrodului permite penetrarea solutiei saline in straturile pielii. Ionii negativi dizolva apoi sebumul si aspira impuritatile dintre pori, obtinand ca rezultat o piele mai luminoasa, mai sanatoasa si mai neteda.

Efecte specifice ale ionilor negativi:

 • stimuleaza circulatia sangvina si limfatica
 • stimuleaza termiantiile nervoase ale pielii
 • inmoaie si catifeleaza tesuturile
 • deschid porii pielii
 • produc o reactie alcalina la nivelul pielii
 • determina un flux al fluidelor catre polul negativ
 • introduc substante active in straturile profunde ale pielii

Imbunatatirea circulatiei limfatice accelereaza indepartarea impuritatilor de la nivelul pielii.

Un tratament complet cu curent galvanic va reda echilibrul tesuturilor cutanate, uscand regiunile grase si imbunatatind textura si tonalitatea pielii.

Recomandari

 • Pentru pielea normala sau uscata, durata de aplicare este de 5-7 minute, in timp ce  pentru ten gras, acneic – pana la 10 minute.
 • Se recomanda efectuarea tratamentului o data la doua saptamani sau  o data/ luna (repetat excesiv poate determina accentuarea secretiei de sebum).
 • Dupa aplicare, se continua tratamentul calmant specific.

Precautii

 • Abuzul de tratament cu curenti galvanici poate cauza efecte de alcalinizare: mancarimi si aspect solzos.
 • Nu se aplica pe o piele vatamata, cu leziuni sau capilare sparte.
 • Se impun restrictii ale tratamentului (verificand tolerabilitatea) pentru persoanele cu diabet, probleme de circulatie a sangelui, sau diverse impanturi metalice.

Aceasta procedura este parte integranta in tratamentul de curatare efectuat in cabinetul ProEstetic.

Pentru a va forma o parere despre ce inseamna dezincrustare electrica, puteti urmari urmatorul videoclip:

Comments are closed.

Post Navigation